Gjenhør med gammeldansmessa Vindens Hjul

Gammeldansmessa Vindens hjul ble skrevet av Henning Sommerro til 350-års jubileet på Røros i 1994, med bakgrunn i gruvemiljøet og Johan Falkbergets fortellinger.

I gruvemiljøet på Røros har folkemusikken møtt den europeiske kunstmusikken i en frodig lokal musikktradisjon, som fortsatt er levende.

Vindens Hjul er et vekselspill mellom liturgi, folkelig gammeldansmusikk, messetekster, improvisasjon, kor og menighetssang.

Vindens Hjul gir stort rom for improvisasjon mellom de faste delene, og fremstår ulikt hver gang den fremføres, preget av de som medvirker.

I år deltar bl.a. Henning Sommerro, og John Pål Indreberg som er baryton- og sopransaxofonist, og professor ved Institutt for musikk, jazzlinja i Trondheim.

Solheimkoret har vært med å fremføre Vindens Hjul bl.a. i Bergstadens Ziir, Ringsaker kirke og i Sverige på Delsbostevnets 100-års jubileum, sammen med Dalakopa til stor suksess. Ja, det ryktes faktisk om et par benker knakk i ei fullsatt Røros kirke når det svingste som mest.

Det er med stor glede og entusiasme vi ser frem til konserten i Vang kirke 14. september, før kor og musikere reiser til Færøyene dagen etter for å fremføre Vindens Hjul der.