Torbjørn Dyrud og Solheimkoret

– Solheimkoret avsluttet sitt 50 års-jubileum med en finalekonsert den 25. november i Vang kirke. Konserten i mars var et tilbakeblikk, men nå skal vi se framover, sier dirigent Inger-Pernille Stramrud.

Koret ønsker stadig å utvide horisonten, og er alltid nysgjerrig på nye bekjentskaper.

– Det viste seg å være meningsfylt å se over Mjøsa. Det finnes faktisk uoppdagede kulturelle skatter i den nye regionen, sier Stramrud.

– Vi fant noe nytt! Torbjørn Dyrud har et interessant og originalt tonespråk. Han lager noe helt eget. Musikken hans er iørefallende, og det er mye klokskap i tekstene. Det berører og rører. Gjenkjennbart, men sagt med hans ord, sier hun.

Solheimkoret og Torbjørn Dyrud

Hun falt pladask for musikken, introduserte det for koret, og det tok ikke lang tid før også sangerne var begeistret.

For Torbjørn Dyrud er muligheten minst like artig.

– Jeg gleder meg veldig til prosjektet med Solheimkoret. Det er faktisk første gang at jeg skal spille mine låter med kor og strykere.

Uten at mange vet hvem han egentlig er, trekker han allerede fulle saler, både på den andre siden av Mjøsa, som kapellmester i revyene med Urbane Totninger, og med juleshowet «Tøyser julen inn», som er utsolgt her i distriktet.

– Konserten med Solheimkoret blir noe helt annet. Her får jeg vist meg fram som komponist, arrangør, tekstforfatter, artist og pianist. Det blir kjempestas, sier Dyrud.

For det som mange ikke vet, er at Dyrud har bakgrunn fra kor. Han har bl.a. studert kirkemusikk og tatt diplom i kordireksjon. Dermed blir det både a cappella korarrangementer og viser som han har komponert.

Torbjørn Dyrud og Solheimkoret

Tekstene hans er som en liten fortelling, med både glimt i øyet, og noe alvor.

Torbjørn Dyrud – musiker, tekstforfatter og komponist

– Da jeg begynte å skrive tekster ville jeg ha tilgang til hele paletten. Det skal være substans. Men det skal også være allmenngyldig, alle skal kunne kjenne seg igjen.

I tillegg til Dyrud er det engasjert en strykekvartett, under ledelse av Mons Michael Thommesen.

– Solheimkoret skal ut og konkurrere neste år. Jeg er stolt av koret som tar denne utfordringen, og ønsker noe å bryne seg på, sier Stramrud. Dermed er det duket for en stemningsfull aften i Vang kirke.

YouTube player

«Sauen i skauen» er en av sangene til Torbjørn Dyrud arrangert for kor du får høre i Vang kirke, i tillegg til julesvisker som John Rutters «Mary’s Lullaby» og «Wexford Carol» med Terje og Marius som solister.