Omtale av Prøysen i KOR – arrangørene og melodiene

Alf Prøysen setter sommerstemningen i SLIPSTEINSVÆILSEN med få ord … allting er kvile og kveldsro og fred … men fare truer, ljåen slipes … Bjarne Amdahls melodi snor seg rundt ordene. Martin Eikeset Koren topper det hele med et nydelig korarrangement som forsterker stemningen, som er deilig å synge, som vi aldri blir lei.

Til dere som ikke synger i kor: Dere skulle bare visst hvor mange ganger vi synger en sang, opp att og opp att, så det at vi ikke blir lei, er et stort kvalitetsstempel. Et gjentakende valsemotiv etterligner ljåens visling, melodien vandrer fra stemme til stemme, harmoniene er utsøkte.

Martin Eikeset Koren er en av de unge musikerne (30 år) som har engasjert seg i konkurransen. Han er sanger, komponist, arrangør, dirigent og lektor i musikk. Han studerer klassisk sang ved NTNU med Kåre Bjørkøy, har master i musikkvitenskap fra NTNU og har studert komposisjonsfag med blant annet Ståle Kleiberg og Henning Sommerro. Som arrangør har han skrevet for kor innen ulike besetninger og sjangere, bl.a. med Knauskoret der han har jobbet med rytmisk a cappella musikk på høyt nivå som både dirigent og arrangør. I 2010 vant Koren førstepremie i komponistkonkurransen Kor-riss for komposisjonen “Motorveien”.

Prøysen skrev Slipsteinsvæilsen for musikalen «Hu Dagmar» på sommerteateret i Oslo i 1964. Hans gode venn og lærling Alf Cranner var temmelig nervøs første gang han skulle synge sitt arrangement av Slipsteinsvæilsen for Prøysen, redd for at han skulle synes den var blitt for komplisert. Alf Prøysen blir helt stille og sier ingen ting, og Cranner blir enda mer nervøs. Men like før de skal gå, sier Alf Prøysen: «vil du ikke være så snill å synge den visa om igjen før jeg går?» – og slipsteinsvæilsen går og går og går og går…..

REVEN OG KRÅKA

Livet er herlig og osten er rund!  I sangen blir det fest for REVEN, men ikke for KRÅKA. Moralen er: Ikke la deg lure av de som skryter for mye av deg, grunnleggende menneskekunnskap som først ble skrevet ned i Æsops fabler. Alf Prøysen og Johan Øian lagde en flott og robust sang. Ketil Rasmussen har arrangert en festlig versjon for oss. En av våre sangere sier det slik: «Jeg synes reven og kråka gikk fra å være barnesang til å bli mer avansert, helt ny drakt. Lekent arr som gir koret utfordring». Når det rakner for kråka, rakner harmoniene også – det er veldig tøft laget!

Ketil Rasmussen har arrangert mest for storband og mindre ensemble/vokalgrupper på prosjektbasis. Han var kapellmester for Per Oddvar Hildre under TV2-serien «Tra-la-la Prots». Han ville gjerne bidra med å gi et kick til Prøysenåret, og siden han er gammel jazzmann falt det naturlig å arrangere «Reven og Kråka» slik han har gjort det.

JUNIMÅNE

James W. Dickenson er komponist og arrangør av JUNIMÅNE. For en deilig korsang! Nesten sakral i uttrykket, vakre klanger, variasjon, harmonier, lange, vare toner og overtoner til lyrikk fra Alf Prøysen. Det er som om han Alf smiler skakt åt øss via den forsiktige, rolige Junimånen som seiler over himmelkvelven, og lyser midt og stille over menneskers skiftende følelser og dårskap, mens naturen alltid vil være der for å trøste oss. Et pinnsvinpar grynter, ei gran vifter bort skyene, ei linerle verger unga sine mot innsyn.

James W. Dickenson er opprinnelig fra Storbritannia, og har bodd i Norge fra 1991. Han har vært kantor, lektor i musikk ved Vinstra vidaregående skule, og leder av storbandet Fozzajazz. Han har klassisk musikkutdanning fra Storbritannia og bred erfaring med jazz. Som dirigent for diverse kor i hjemlandet ledet han kor gjennom store verk som bl.annet Bruckner’s Messe i f-moll, Bach’s Johannes Pasjon og Faure’s Requiem.

I Norge studerte han norsk folkemusikk og dens påvirkning på norsk jazz, noe som førte til en akademisk doktorgrad fra University of Salford Manchester i 2003, samt boken «From Grieg to Garbarek: Norwegian Jazz and National identity». Dickenson har også gitt ut flere plater : Jazz from the Gallery, Cakewalk, Images in Time. Flott å bli kjent med James gjennom Prøysen I Kor!

LOMNÆSVISA

En av Prøysens mørke tekste er LOMNÆSVISA. Et virkelig mesterverk i Geirr Tveits tonedrakt. Den er nydelig arrangert av Jan Erik Paulsen – av den kaliber arrangement som gir frysninger fra topp til tå. Vi hilser på visa som ligger i Lomnærvatnet og suldrer refrenget etter jinta som var på veg uti vatnet i svart fortvilelse over «tukt og tyning». Naturen er besjelet – ospa skjelver og blør, månen stanser, vatnet ligg vakt og venter, og i det intense vendepunktet er det vatnet som kjenner at taket løsner, og verda knirker og går som før. Jinta velger livet, men det innebærer også å gi avkall på friheten i det å gjøre alt slutt.

Vi i Solheimkoret er takknemlige for bredden i utvalget av Prøysentekstene. Livet er virkelig ikke bare latter, kos og idyll. Takk til Jan Erik Paulsen for at du har valgt å arrangere nettopp denne perlen. Det er nesten ubegripelig at dette er hans første arrangement for kor. Jan Erik er ikke profesjonell musiker, han er professor ved Norges Veterinærhøgskole, men har alltid vært musikalsk aktiv. Spiller trompet i og arrangerer storbandmusikk for Borderline Big Band i Oslo, bl.a. Miles Davis-låter. Han har vært skolekorpsdirigent og arrangert musikk for danseorkester og korps. Han forteller at han har vokst opp med visene til Alf Prøysen og har et bevisst forhold til hans viseverden. Det var derfor nokså lett å bli tent på ideen bak konkurransen.

HUSMANNSPOLKA

«Kom hit nå kjærring, så tek vi en dans!» byr kara opp med stor pondus og innlevelse. Med høglydte protester fra kjerringene blir det dansa både polka og SALSA i den moderne stua arrangør Svend Aagård har laget til.

Visa er skrevet på en gammel melodi som far hass Alf sang, og det er lett å tenke seg at mor Julie ble revet med, bokstavelig talt. Alf Prøysens tekst sang han i første gang i NRK i 1947 – og den ble en stor hit. Refrenget gjorde Prøysen ferdig på toget på veg til NRK-opptaket. Av og til jobba han også best under press, og resultatet står seg.

Svend Aagård er utdannet i sosiologi, historie og musikk i Trondheim. Han har vært dirigent for flere kor og forskjellige musikkensembler, rektor i kommunal musikkskole og organist. Han har i alle år komponert og arrangert musikk, skrevet teatermanus og instruert teater. Nå er han lektor ved Olav Duun videregående skole i Namsos.

Alf Prøysen fikk livsgleda i gave fra foreldra. Svend Aagård og Solheimkoret vil føre den videre til dere i ny rytmisk drakt.

FOLKEVISE.

Folkevise er ganske ukjent, tror vi. Den kommer nå til å bli mer kjent, takket være komposisjonen til Arne Imerslund og arrangementet til Trine Kristiansen.

Teksten er en eventyraktig fabel om jomfrua som fikk tre friere på døra til vurdering, i dommerpanelet satt han far og hu mor, som seg hør og bør. Stormen raser, skogen knaker, båra går tung, stemningen er voldsom og skummel når frierne presenterer seg med sine aktiva – skoger og skuter har de to første, men så: «kom det en kvervillvind sveivende ned, da sa nummer tre, er det dæns om å gjøra vil je vara med!» Da vakne jomfrua og gjorde sitt eget valg: Hør på denne du far! Hør på denna du mor, sa jomfrua før hu i kvervillen for, hei sann!

Arne Imerslund er en 65 år gammel amatørkomponist, som liker å sette melodier til dikt av bl.a. Skjæråsen og Prøysen. Trine Kristiansen, er en 22 år gammel komposisjonsstudent fra Norges Musikkhøgskole. Hun arbeider med sangere og vokalensembler, og skriver gjerne i folkemusikalsk tonelandskap blandet med klassisk samtidsmusikk. Musikken hennes kan finnes under navnet Trine Franksdatter. Her får dere høre resultatet av et spennende og fruktbart samarbeid på tvers av generasjoner – en flott fornyelse av Prøysen!

UNGKARSSALME

Alf Prøysen skjønte seg på damer. Han skrev underfundige tekster om karer som ikke skjønte seg på damer. Ungkarssalme handler om han med sykkel, navbrems og lua på snei. «For kvinnfolk er kvinnfolk, dom kæn itte tenkje, dom ligne på skjøra, og tæk det som blenkje». Merk at det var han som forble ungkar som sa dette. Alf Prøysen visste bedre.

Vi skal til Østfold: Der var Knut Roen er markant kulturpersonlighet, og har skrev melodien til Ungkarssalme. Arrangør Per-Edvard Hansen møtte Knut Roen i Sarpsborg da de begge virket der. At Roen også hadde laget melodien til Ungkarssalme var ukjent for Per-Edvard. Siden de begge er Østfoldinger ble det nettopp denne kjente, flotte sangen han ønsket å arrangere for Prøysen i Kor konkurransen. Det har blitt en skikkelig godbit.

TO VUGGER

En av Alf Prøysens aller første publiserte tekster, trykket i Arbeidermagasinet så tidlig som i 1939.
Bjørn Bolstad Skjelbred har både komponert melodi og arrangert den for kor. Bjørn er komponist på et bredt musikalsk felt. Han jobber mye med kammermusikk og teater, er musiker innen poprockjazz-feltet, og har gitt ut en CD med bandet Urban Visions. Han er også aktiv i Norsk Komponistforening.  http://www.skjelbred.no/

To vugger er nyydelig! Ta dere tid til å lese teksten, og la deg berøre. Her kommer den:

To vugger av Alf Prøysen
I
I barnesengen lå
en del av ham og henne
som lot de tunge klokker slå
og alterlyset brenne
til tvelydt ja fra sjel og munn,
nå har de fått en fredet grunn
å bygge lykken på.
Her er et under skjedd.
Det dagligdagse under,
Et lite barn i dun og pledd
som dier eller blunder,
er blitt et ledd i slektens gang,
en strofe av den gamle sang
om ættens tusen ledd.

II
Hu kom heim en kveld
svikta og sår.
Oppsagt på dagen.
Rådlaus hu går.
Herre min gud
som styrer og rår,
døm itte ei som drømte.
Vogga hu ned
frå loftsgjellen tok.
Verda er hard
og hjertelaus og klok.
Døm meg!
Men skån en uskyldig krok
som likner på en som rømte.

– Å du store mi tid!! Der kjem den som je elske – der kjem TANGO FOR TO!
I konkurransen er det med både kjente og mindre kjent sanger. Heldigvis for mange av oss ble denne kjent, suverene, langflate låta med. Knut Løken har kastet seg over den og lagd et flott arrangement der vi kan utfolde – i acapella sang – all den skrekkblandede fryd som utspiller seg på dansegolvet .
Knut Løken er en allsidig musiker fra Oslo, som har arbeidet med kor og sanggrupper i hele sitt liv både som arrangør og som dirigent. Han har sunget i Norsk Vokalensemble, Norske Kammersangere og Det Norske Solistkor og skrevet arr for dem.

Har produsert og arrangert over 20 plater og skrevet utallige arr for Ten-Sing-grupper, har jobbet i NRK som musikkonsulent, og samarbeidet med Rolf Kirkvåg i over to år. Han er jazzpianist og vikarorganist i kirker, og vikarierer av og til i storband, som også er favorittmusikk for Knut.

Knut Løken har også arrangert Æille så ner som a Ingebjørg Humor er viktig for Knut, og i denne klassikeren mangler det ikke på Prøysenske formuleringer til å glise seg skakk av.

KOLERAVISA

Legg deg nå pent ned i kista di du! Sa enka til den skinndaue mannen. Koleravisa er nådeløs!
Thor Hauknes, trekkspiller, musikklærer og kordirigent har valgt å arrangere den for Prøysen i KOR– kanskje fordi den appellerer til nordlendingen i han? Her er det dansbart komp og anledning til å ta kjønnskampen helt ut i koret… råskap og humor!

TORDIVELEN OG FLUA

– Pirion! Tordiveln ville til flugua fri – å vil du vara kjerringa mi?
Hanne Bæverfjord har arrangert  Tordiveln og flua. Hun har hovedfag i musikk fra NTNU, og jobber til daglig som høgskolelektor i musikk i Trondheim. På ”fritiden” dirigerer hun ØremaZZørene, synger i damekoret Embla, og skriver arrangement. Det å arrangere eller komponere musikk for kor er noe av det aller beste Hanne vet. Menneskestemmen er et utrolig fascinerende instrument, og når et stykke får liv gjennom stemmebåndene er det alltid veldig spennende.

Om Tordiveln og flua skriver Hanne: «Tordivelen og flua er altså en narrativ ballade, med direkte replikker og med mye gjentakelse. Det er en parodi på en riddervise, der tordivelen er ridderen og flua jomfruen. Alf Prøysen har gjort den på sin dialekt, og jeg synes han gir rollefigurene liv og personlighet på en helt unik måte. Balladen inneholder store, sterke og kontrasterende følelser, så her er det rom for et stort spenn som jeg håper vil komme fram. Jeg har delt ut rollene som tordivelen og flua til hhv herrene og damene, og bruker musikalske virkemidler for å fremheve budskapet i versene.

Tordivelen frir optimistisk til flua, men får bare hets tilbake. Flua blir nokså bråkjekk; ler og klarer ikke å styre sine nedverdigende kommentarer, før tordivelen kort og brutalt bokstavelig talt får henne på jorda igjen. Da angrer flua og er svært, svært lei seg, og man kan nesten høre at hun ligger på bakken. Men tordivelen vil gifte seg med henne likevel, og det ender med festlig brudedans ispedd både bruremarsjtema og et anslag av folkedans.

BIER DU LITT

Bier du litt, arrangert av Malte Winje, er enda en sang som er lite kjent Malte er bratsjist og musikkpedagog, og jobber for tiden i kulturskolen, komponerer og arrangerer musikk for kor, orkester, teater og ulike ensembler.

I Bier du litt fant han humor, temperament og subtil romantikk, og melodien var enkel og rett fram, som en folkevise. Dette er en fortelling om en sen kveldstime i et vertshus, der en musiker kommer innom for å få seg en hvil og litt kveldsmat. Så blir det sjalusi, gråt og store følelser – før det blir kveldsmat!

Alf Cranner står for melodien. Han forteller til Malte Winje hvordan visa ble til: «Visa har følgende bakgrunn: På slutten av 1960-tallet sendte NRK-TV en serie på 6 programmer om matlaging. De medvirkende kokkene var Ingrid Espelid og Hroar Dege. I tillegg var botanikk-professor Knut Fægri med og fortalte om krydderurter. Produceren var Jon Sletbak.

I hvert av programmene satt jeg i en krok i kjøkkenkulissene og sang ei vise om mat. Visene fant jeg fram til selv, men da det siste programmet skulle lages, hadde jeg ikke flere mat-viser igjen. Jeg ringte min gode venn Alf Prøysen og spurte om han kanskje hadde noe jeg kunne bruke. Dessverre, svarte Prøysen, men vi kan jo lage ei ny vise. Han ba meg bestille et lite radiostudio (studio 19) hvor vi kunne sitte i fred og jobbe. Jeg skulle lage melodien straks han hadde skrevet et vers.

Vi møttes i resepsjonen ved ni-tiden som avtalt. I studio skrev Prøysen i full fart et såkalt «blindvers», en nonsenstekst i den rytmen han ville bruke. Dette for at jeg skulle komme i gang med å komponere. Etter en times tid var vi ferdige begge to. Klokka tretten var det opptak i Fjernsynshuset, men jeg greidde ikke på to-tre timer å lære meg både teksten, melodien og gitararrangementet godt nok til å framføre visa fjellstøtt.

Løsningen ble å plassere meg ved siden av ei tom sildetønne med lokk på. På lokket la jeg Prøysens tekst, og så kikket jeg «blygt» ned mens jeg sang. Gitaren og melodien gikk av seg selv. Men på denne måten fikk jeg også sunget teksten uten å bomme.»

Helt til slutt kommer SÅRBEINTVÆLSEN

Christian Killengreen er komponist, arrangør, og kordirigent i ca. 40 år. Jobber på  Follo folkehøgskole, der han leder en Vokallinje. I Sårbeintvæilsen speiler melodien teksten godt, med sin humor og haltende valsekarakter. Christian spinner videre på koblingen mellom 2- og 3-taktfølelsen, med motstridende følelser i fri utfoldelse – som så ofte for Prøysens jenteskikkelser.